Textuur voeding bepaalt of je kind zijn bord leeg eet

0
298

De textuur van voedsel bepaalt of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten. Smaak en kleur zijn minder van belang. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar.

De wetenschappers adviseren ouders om hun kinderen vroeg te laten wennen aan verschillende voedseltexturen en niet alleen te variëren met smaken. Zo voorkomen ze dat kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en niet gevarieerd genoeg eten.

Kieskeurig eter
Het fenomeen ‘picky eating’ is een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen, waarbij ze kieskeurig eten en weigeren om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Bijna de helft van alle kinderen tussen 4 en 24 maanden wordt door ouders gezien als een kieskeurige eter. Het gevaar daarvan is dat kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en niet gevarieerd genoeg eten.

Problemen eetgedrag latere leeftijd
Dat kan volgens onderzoekers mogelijk ook op latere leeftijd problemen in eetgedrag en eetpatroon veroorzaken. Een kind dat weigert te eten zorgt daarnaast ook voor stressvolle situaties voor de ouders. Wetenschappers proberen daarom te achterhalen welke kenmerken van voeding van invloed zijn op ‘picky eating’ en het probleem bij de bron aan te pakken.

Kleur, smaak en textuur voedsel
Voor het onderzoek werd de invloed van kleur, smaak en textuur vergeleken. Kinderen in de leeftijd tussen 2,5 en 4 jaar kregen als basis roze yoghurt met frambozensmaak voorgezet. Van tevoren was vastgesteld dat de deelnemers dit lekker zouden vinden.

Tijdens het experiment werd de kleur van de yoghurt aangepast zonder de frambozensmaak te veranderen. De ongebruikelijke kleuren blauw en groen bleken geen effect te hebben op het eetgedrag. De kinderen namen er namelijk net zo veel lepels van als van de roze frambozenyoghurt. Ook het veranderen van de smaak in appel of citroen (zonder de roze kleur te veranderen) bleek geen invloed te hebben op de kinderen.

Wanneer de onderzoekers echter de textuur van de yoghurt veranderden door kwart stukjes framboos of frambozenpulp toe te voegen wilden de peuters het niet meer proeven.

Advies voor ouders
Op basis van de bevindingen geven de wetenschappers het advies om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende structuren in de voeding. ‘Ouders van ‘picky eaters’ weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind weigert te eten. Wij wilden met onze studie achterhalen welk aspect van de voeding het zo moeilijk maakt voor kinderen om iets wel of niet te proeven”, zegt hoofdonderzoekster Jessica Werthmann.

Afwisselen in textuur voeding
Ze vervolgt: “Het onderzoek toont dus aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur. Babyvoeding is er bijvoorbeeld in tal van smaken, maar dat is bijna altijd in de vorm van een soort puree. Om de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen bij kinderen te vergroten zou het juist goed zijn om af te wisselen in textuur.’ In het vervolgonderzoek zullen de onderzoekers gaan bestuderen of de resultaten ook gelden voor het eten van groentes.

In het wetenschappelijk tijdschrift Appetite publiceren de onderzoekers hun resultaten.

Bron: MUMC.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here