Kinderen van moeders met overgewicht tijdens de zwangerschap hebben op vijfjarige leeftijd een relatief hoge bloeddruk. Hoe zwaarder de moeder tijdens de zwangerschap, hoe hoger de bloeddruk van haar kind op kleuterleeftijd. Dat blijkt uit de langlopende ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development).

 

Mogelijke verklaring
Zwangere vrouwen met overgewicht hebben vaak meer vet (en glucose) in het bloed. Het kind krijgt in de baarmoeder dus al meer voedingsstoffen binnen. Dat zou invloed kunnen hebben op het verzadigingsgevoel. Kinderen eten meer voordat ze verzadigd zijn, worden dikker en kunnen een hogere bloeddruk ontwikkelen.

ABCD-studie
In 2003 ging in Amsterdam een grootschalig en langlopend onderzoek van start, dat kijkt naar de relatie tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en de gezondheid van (pasgeboren) kinderen met een verschillende etnische achtergrond: de ABCD-studie. In eerste instantie lag de nadruk op zwangerschapsuitkomsten, zoals verschillen in kindersterfte, aantal vroeggeboorten, geboortegewicht of complicaties tijdens de zwangerschap. Nu wordt elke vijf jaar de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling gemeten van de kinderen, in de hoop vroege oorzaken van bijvoorbeeld overgewicht of gedragsproblemen op te sporen.

Meer informatie
AMC

Bron: AMC
September 2013

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here