XTC tijdens zwangerschap slecht voor motoriek baby

0
208

Het gebruik van XTC tijdens de zwangerschap veroorzaakt motorische problemen bij baby’s na de geboorte, zo is te lezen in de wetenschappelijke tijdschriften Neurotoxicology and Teratology.

 

Volgens wetenschappers van verschillende Engelse universiteiten is XTC, of officieel 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA), één van de meest gebruikte illegale drugs. Vermoedens dat gebruik van XTC tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, bestaan al lang, maar tot nu toe is er amper onderzoek naar gedaan.

Onderzoek
De Engelse onderzoekers volgden 96 zwangere drugsgebruikers en vergeleken de ontwikkeling van hun kind met kinderen van niet-gebruikers tijdens de eerste vier maanden na de geboorte.

Achterstand motorische ontwikkeling
Kinderen van XTC-gebruikende moeders hadden een achterstand in de motorische ontwikkeling. Dit was te merken aan een slechtere oog-hand coördinatie. Ook konden ze later rechtop zitten en duurde het ook langer voordat ze zichzelf konden omdraaien van de rug op de buik.

Gelukshormoon serotonine
Volgens de onderzoekers beïnvloedt XTC de chemische signalering in de hersenen. De drug zorgt voor een buitengewone stimulering van serotonine in de hersenen, tot dit gelukshormoon op is. Serotonine speelt echter ook een rol bij de vorming van hersenen en de motorische ontwikkeling. XTC komt via de placenta in de hersenen van de ongeboren baby en heeft daar invoed op de ontwikkeling van de babyhersenen.

De onderzoekers willen de kinderen voor langere tijd volgen om de langetermijneffecten van XTC-gebruik door zwangere vrouwen te bestuderen.

Bron: Nu.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here